Ervaringen

Ervaringen

Geef hier uw ervaring weer. Please share your experience.

 

88 gedachten over “Ervaringen

  1. Ons oud Team31 lid, Co Willemsen, was uitgenodigd voor de uitreiking vorig jaar in Den Helder maar vanwege zijn fysieke gezondheid kon hij niet deelnemen aan de ceremonie. Burgemeester Patricia Houtink-Roubos van gemeente Overbetuwe heeft vandaag alsnog het Nieuw-Guinea Herinneringskruis uitgereikt.

  2. Gisteren heeft PLS patiënt en Nijmegenaar Hein Calis deelgenomen aan de Sunset March. Hein had als laatste wens nog een keer de Sunset March te lopen. In samenwerking met de Stichting Ambulance Wens heeft Hein, die gekluisterd is aan een bed, de Sunset March volbracht.

    Hierbij nog een persoonlijk bericht van Hein Calis.

    “Ik vind dat elke inwoner van deze stad tenminste één keer in zijn of haar leven De Oversteek bewust moet afleggen. Bewust van waar die brug voor staat. 48 jonge Amerikaanse troopers hebben hier hun leven gegeven voor een onmogelijke opdracht: recht tegenover vijandelijk vuur de Waal oversteken en de vuurmonden tot zwijgen brengen. Aan de andere kant van de wereld, niet voor hun eigen belang, niet voor het belang van hun land, maar voor een ideaal. Zodat wij in een wereld kunnen leven zonder bezetting of overheersing. In de VS is niemand meer die hun heldenmoed herdenkt. Ouders, broers en zussen zijn allang overleden. Ze worden in geen enkele ceremonie herdacht of zelfs maar genoemd. De enigen die de herinnering aan; hun inzet levend kunnen houden, dat zijn wij, Nijmegenaren. En dat kan door het volbrengen van de Sunset March, elke dag bij zonsondergang.

    Mijn leven is bijna ten einde, over enkele weken zal ik overlijden. Maar deze taak staat mij nog te doen. En dankzij de Laatste Wens Ambulance kan ik deze ereschuld inlossen. Ik ben ze dankbaar.”

    -Hein Calis

  3. Bewoners en personeel Bronbeek lopen Sunset March

    Bewoners en personeel van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek liepen vanavond in Nijmegen de Sunset March. Met de Sunset March eren veteranen geallieerde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

    Een van de wandelaars was adjudant buiten dienst Ferry Visser, bewoner van Bronbeek. Hij werd geboren in 1943 en groeide op in Berg en Dal. Tijdens de oorlog werd zijn huis verwoest. Na de oorlog werkte zijn vader als luitenant bij de 82e Airborne Divisie. Dankzij dit werk had het gezin eten en onderdak. Visser loopt de Sunset March uit morele plicht, om zijn respect en dankbaarheid te tonen.

    Vorig jaar bracht Visser het idee naar voren om ter gelegenheid van de 160e verjaardag van Bronbeek de Sunset March te lopen. Dat gebeurde nu dus voor de tweede keer.

    Na afloop van de mars legden de bewoners en het personeel een bloemstuk neer bij het Waalcrossingmonument de Oversteek. Daarna gaven zij de eregroet.

    Zichtbare brug
    De initiatiefnemers eren met de mars niet alleen de gesneuvelden. Ze willen ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die wereldwijd tijdens missies hebben bijgedragen aan vrede en vrijheid en dat nog steeds doen.

    Bron:https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/02/19/bewoners-en-personeel-bronbeek-lopen-sunset-march

  4. In het veteranencafe van 12 april was voorzitter van de Stichting Sunset March Lkol bd.Peter Grotens te gast.
    Zijn verhaal over het idee achter de Sunset March sprak mij erg aan, mede ook omdat deze mars gelopen wordt voor alle militairen die uitgezonden zijn.
    Daarom heb ik besloten om de mars zelf ook te lopen. Aanvankelijk zou ik hem samen met Harian lopen maar door omstandigheden lukte dat niet. Gelukkig voegden twee andere veteranen zich bij mij.

    Op 6 december heb ik “De Oversteek” gemaakt. Een indrukwekkende gebeurtenis.
    Eén van de aanwezige mede-veteranen was een bestuurslid van de Stichting Sunset March. Ik heb hem verteld over onze stichting en het Witte Anjer perkje. Dat vonden zij op hun beurt ook weer indrukwekkend.

    Al met al een prachtige belevenis met mooie herinneringen.

  5. Ik heb op 16 Augustus de Sun Set March gelopen als veteraan van de dag. Ik had die dag een battlefield tour van Operatie Market Garden (1944) in de omgeving van Nijmegen gedaan onder enthousiaste en professionele begeleiding van mijn oud KMA collega en vriend Kamiel Rietsema. Kamiel heeft een prachtige tour uitgezet, waarin de voetsporen worden gevolgd van Don Jakeway, een Amerikaanse veteraan uit de 2e Wereldoorlog van 508 Parachute Infanterie Regiment. Een aanrader!
    We zouden deze dag afsluiten met de Sunset March. Aangekomen bij De Oversteek, werd ik door 1 van de vrijwilligers gevraagd of ik veteraan van de dag wilde zijn. Dat wilde ik graag. Normaal gesproken bezoek ik niet veel herdenkingen. Ik geef de voorkeur aan individuele reflectie om gevallen oorlogshelden en collega’s te herdenken. Bij de oversteek stonden echter 21 jongeren van The Vimy Foundation uit Montreal (Canada) te wachten om de Sunset March te lopen (zie ook https://vimyfoundation.ca ). En deze groep werden door de vrijwilligers gastvrij ontvangen en bevlogen geïnformeerd over wat er zich in 1944 tijdens de “Waalcrossing” heeft afgespeeld. Erg indrukwekkend hoe de geschiedenis zo tot leven werd gebracht.
    En prachtig om te zien hoe jongeren uit Canada deze Sunset March in stilte beleven. In hun blog schrijft een van: ” I myself said a brief prayer after the event. Overall, I found it to be a very respectful commemoration of the dead. I am honoured to have been a part of this event.” En voor mij geldt hetzelfde: ik vond het een eer om als veteraan van de dag om deze groep over de brug aan te voeren en de gevallen militairen op deze wijze te herdenken. Ik wil afsluiten met een deel van een gedicht van mijn voormalig commandant tijdens Dutchbat 1 in Bosnië, Arnold Jansen op de Haar:

    Joegoslavisch requiem

    het is niet wat ik heb gezien
    het is wat ik niet heb gezien
    het is eeuwig omzien

    de man aan het road-block
    vraagt dwingend om een sigaret
    thuis slaat hij zijn vrouw

    zij slaat vandaag voor het eerst
    haar hoofddoek om
    ze denkt aan haar zoon

    haar muzelman die werkt in het veld
    luistert aandachtig naar de lucht
    zijn vader heeft hem dat geleerd

    hij leerde ook hoe je iemand doodt
    die eerst je vriend of buurman was
    en over četniks hitler en ustašas

    en dit land is van mij
    en ik ben hier de baas
    en ik bewerk hier de klei

    het jullie en het zij
    het wij en hun
    het ons kent ons

    het is niet wat ik heb gehoord
    het is wat ik niet heb gehoord
    het is de toonsoort

    …..

    © Arnold Jansen op de Haar 2002

  6. 8 juli (1795) is de dag van oprichting van het Korps Militaire Administratie (NL). De afgelopen jaren; ook nu in 2023. hebben wij als veteranen en actief dienende militairen op deze jaardag met een delegatie de Sunset march gelopen, als een passende herdenking voor de heldhaftige oversteek over de Waal. Na afloop de slachtoffers herdacht met een minuut stilte. Onze verjaardag is zo een mooie gelegenheid om aan hen te denken die toen, maar ook nu (bij uitzendingen en missies)hun oversteek beleefden en beleven.

  7. Op woensdag 19 april 2023 hebben wij de Sunset March gelopen met een grote groep kinderen en hun ouders van Unit Blauw (Basisschool Het Talent). Het was een bijzondere ervaring, waarbij de kinderen en ouders in stilte de Oversteek zijn overgelopen om de slachtoffers van de Waaloversteek in 1944 te herdenken. Alle ouders, kinderen, juffen en meester willen jullie bedanken voor deze mooie ervaring en de mooie verhalen die verteld zijn door jullie als veteranen. Een leerling uit de klas (groep 7) heeft het volgende over de ervaring geschreven:
    “Met een aantal kinderen uit de bovenbouw en leraren hebben wij de Sunset march gelopen.
    Dat is een manier om slachtoffers van de 2e wereldoorlog te herdenken. We verzamelden bij het monument bij de oversteek om 20:00 om daarna als iedereen er was over de brug te lopen, daar stond een veteraan (een oud militair) ons op te wachten om iets over zijn werk te vertellen. En daarna liepen we van de Nijmeegse kant in stilte van een mars van 5 km per uur weer terug met de zonsondergang naar het monument. En de kinderen die dat wilden konden nog een kaarsje/bloemetje neer leggen.”
    Bedankt en hopelijk tot snel, want wij zullen zeker nog een keertje terugkomen!

    1. Het verhaal v.d. baret die na 60 jaar weer gedragen werd:
      Aan de leerlingen van school Het Talent!
      met een heel groot compliment mocht ik mee lopen!
      een eer met jullie mee te lopen, dank je wel!
      groet nel
      res luva -b.d.
      korps luchtwachtdienst- bunker-rotterdam der koninklijke luchtmacht

  8. Vandaag 20 november 2022

    De Sunset March als veteraan met respect alleen gelopen
    Met deze weersomstandigheden, koud en nat, geeft het een compleet andere emotionele ervaring.
    Je gedachten gaan alle kanten op, je denkt aan de 48 Amerikaanse gesneuvelde collega’s maar ook aan de de collega’s welke gesneuveld zijn in de diverse uitzendgebieden, tevens aan zij die verwondingen hebben opgelopen.
    Daarnaast gaan je gedachten ook uit naar je naaste welke je ontvallen zijn.
    Al met al een zeer waardevolle ervaring, blij dat ik het gedaan heb
    Jos Staps

  9. Voorgedragen gedicht bij Sunset March 708

    ZWART WIT
    Wij ,die hier staan
    Voor hen, die vielen
    Een missie voor de nacht
    Voor hen, geen nieuwe dag
    Geschiedenis moet je onthouden
    Opdat wij ,hen niet vergeten

    BLACK WHITE
    We, the ones who stand here
    For them,the ones who fell
    A mission , for the night
    For them, no new day
    History must be remembered
    So that they will never be forgotten

    HM, Veteraan van de dag 708

  10. Als zijnde veteraan heb ik mij aangemeld voor veteraan van de dag op 03 sept 2022
    Na mijn aankomst met mijn familie kwamen mijn collega`s van VTRvH, Vereniging Traditie Regiment van Heutsz.
    Deze hadden deelgenomen aan de airborne-wandeltocht en hebben ‘s avonds met mij de Sunset March meegelopen.
    Na het opstellen bij het bankje sloten hierbij ook de burger medelopers aan, een totaal gezelschap van +/- 50 personen.
    Na een korte vertraging bij de start ging de oversteek goed. Bij het monument aangekomen de militairen opgesteld zoals gebruikelijk en de mede lopers verdeeld, een groep links en een groep rechts van de militairen.
    Na het opstellen heb ik een kort gedicht voorgelezen, daarna de militairen in de houding gezet, gezamenlijk de groet gebracht en één minuut stilte gehouden.
    Ondanks de jaren geleden ging de exercitie perfect, leden van VTRVH bedankt. Vele bedanken en respect van medelopers mogen ontvangen.
    Hierna op eigen gelegenheid terug naar het vertrekpunt.
    Voor mij als veteraan een super avond met dank aan allen.

  11. Mijn eerste Sunset March liep ik, Nieuw Guinea veteraan, vorig jaar 11 Augustus 2021 samen met mijn vrouw en enkele andere veteranen. Dit jaar op 19 April heb ik mijn tweede March gelopen, nu samen met mijn dochter Karin. Wij waren maar samen, geen andere veteranen of meelopers. Juist daardoor was het toch weer erg indrukwekkend. Hartelijke groet aan team 31!

  12. 29 december 2021 de Sunset March gelopen. Het was druilerig weer maar dat paste wel bij de reden van deze March, vooral toen bij de 7e lichtmast goed door drong waar ieder licht voor staat!!!! En wat daar gebeurd moet zijn. Al met al een zeer bijzondere ervaring en toch wel intense beleving. Ik ga hem zeker nog eens doen en raad iedere veteraan aan om dit te doen!!
    Ed
    Scherpenzeel

  13. Vandaag hebben wij Veteranen uit Almere voor de tweede keer de mars gelopen. Het was weer indrukwekkend en respectvol om dit te mogen doen.
    Uit respect voor alle militairen sloten enkele “burgers” aan om mee te lopen.
    Een mooie geste die zeer gewaardeerd wordt.
    Hopelijke is een traditie door de jonge stad Almere in werking gezet.

  14. 6 juli 2021 was het eindelijk zo ver. Een wens die al jaren op mijn bucket lijst stond, het lopen van de Sunset March werd eindelijk vervuld.
    Uit diep respect voor en ter herdenking aan onze WW II geallieerde bevrijders in het algemeen en de Amerikaanse 82e Airborne Divisie in het bizonder.
    Uiterst vriendelijk ontvangen door de ‘veteraan van dienst’ overste Timmermans waarmee ik ook nog heb kunnen praten. Goed dat hij de rest van het meelopend gezelschap er nog even op wees wat voor een ceremonie dit is en dat die op gepaste wijze diende te worden gelopen.

    Aan het eind, bij uitzondering, zo zei hij, bleef hij en een vrijwilliger van de Marine bij het monument op mij wachten, ik ben weer niet zo snel ter been. Op commando van de Overste brachten wij drieën het ere saluut. Wat een fantastische en emotionele ervaring ter nagedachtenis aan de 48 jongens die al daar sneuvelden en uiteraard de rest van de geallieerden.
    Dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken en heb kunnen doen.

  15. Afgelopen maandag de Oversteek gelopen. Koud op de brug en hoog water onder de brug, en juist daarom mooi. Gelopen voor de bevochten vrijheid die juist nu weer bevochten moet worden. Gr Henri Bos

  16. Op 31 oktober 2020 heb ik de Mars gelopen op mijn laatste dag als beroepsmilitair. Een geweldige ervaring en een fantastische manier om een carrière van 38 jaar af te sluiten. Het uniform ging na afloop “echt uit”.

  17. Gisteravond bij een mooie zonsondergang met het gezin meegelopen met dit fraaie eerbetoon aan de 48 gesneuvelde Amerikanen van de gewaagde Waaloversteek. Fantastisch initiatief en het blijven herdenken van deze 48 mannen is het minste wat we tegenover hun onbaatzuchtige moed kunnen stellen.

  18. Wij, Veteranen Comité Stede Broec, hebben gister ( 14-12-2019) deel genomen aan de ‘sunsetmarch’ met twintig veteranen. Onze oudste aanwezige was de heer Hillegers (93 jaar oud) en werd benoemd als veteraan van de dag. Wat was hij trots en wat deed hij het goed! Wat een mooi initiatief en wat een eervolle gebeurtenis! Voor herhaling vatbaar….

  19. Vanavond weer eens aangehaakt na het lezen van het boek over de Sunset March. Verder aanwezig de veteraan van de dag met familie, en een gezelschap van drie. Helaas de verkeerde avond uitgekozen. Niemand was stil. Ondanks mijn herhaaldelijke verzoek om stil te zijn. Blijkbaar zagen deze groepen het als een familieuitje om gezellig bij te kletsen. Ik had verwacht dat de Veteraan van de Dag er op zou toezien dat mensen met gepaste stilte deelnemen, maar helaas. Ik loop snel nog weer een keer mee in de hoop dat mensen zich dan wel realiseren waar ze aan deelnemen…

    1. Overigens de veteraan van de dag nog even gesproken. Het was zijn eerste keer en wist niet dat er in stilte gelopen zou worden. Hij bood zijn excuses aan. Goed om elkaar gesproken te hebben.

  20. Zondag 1 september voor de derde keer op de eerste zondag in september de Sunsetmarch gelopen met collega-veteranen van het 1. NL (UN) Signalbattalion. Twee jaar geleden voor het eerst en toen zeiden we: ‘we maken er een traditie van.’ Dat begint het nu dus ook te worden. Er waren nog heel wat burgers aanwezig die met ons mee liepen, dat vonden we heel mooi. Onder hen ook een Amerikaans echtpaar. Na onze eregroet bij het monument waren ze zeer ontroerd, met de tranen op hun wangen, en dankten ze ons uitgebreid dat we dit hadden gedaan. Ze konden het haast niet geloven dat deze mars elke avond gelopen wordt. Wij waren op onze beurt ontroerd door hun overweldigende dankbaarheid. Ik ben slechts dankbaar dat ik dit kan en mag doen. Volgend jaar beslist weer.

  21. Als echtgenote van de veteraan van de dag, was het voor zijn dochter uit Amerika, en voor mij een hele bijzondere ervaring. Wij hadden niet verwacht dat er zo veel mensen mee zouden lopen. Waaronder cadetten van de KMA. De doedelzak speler maakte het helemaal speciaal. Van de mars hebben we een korte impressie gemaakt.

  22. Bijzondere Sunset March, woensdag 27 februari 2019
    De overwinnaars schrijven de geschiedenis, de slachtoffers kennen de waarheid. Met deze bijzondere Sunset March sluiten we een bijzondere week af. Zelf heb ik niet direct de tweede wereldoorlog meegemaakt, dus ook het bombardement van Nijmegen niet aan den lijve ondervonden. Wel als vier-, vijfjarig jongetje aan de hand van m’n vader over de ruïnes in Nijmegen gelopen. Het puin en de afgrond bij de hoek Grote Markt/Augustijnenstraat (oud-V&D en Hema) zie ik nog goed voor me. Indrukken die bijblijven, niet levendig tijdens een druk bestaan met baan en opgroeiende kinderen, wel later als er na je pensionering meer tijd is voor reflectie. Moet er vaak aan denken nu deze gebeurtenis, samen met de Market Garden operatie, speciaal herdacht wordt omdat het dit jaar 75 jaar geleden is.
    Op vrijdag 22 februari jl. was ik met mijn vrouw bij de indrukwekkende herdenking bij De Schommel in Nijmegen. Vierentwintig kleuters en acht kleuterleidsters kwamen daar om. De kleuters waren van een leeftijd als die van mijn eigen kleinkinderen nu. Men zegt dan: “je moet er niet aan dénken”……en dus denk je er aan. Zeker als tijdens die herdenking een van de overlevenden, Addy Gerrits, een indrukwekkend verhaal houdt over hoe zij, als vijfjarige, op die kleuterschool aan het bombardement “ontsnapt” terwijl haar jongere broertje Jopie er het leven laat.
    Ik vind het een hele eer met een groep speciale vrienden deze woensdag in het kader van Sunset March een van de 75 speciale marsen te lopen.
    Ik weet dat mijn vrienden dat ook zo zien, vrienden van mijn leeftijd. Ook zij hebben herinneringen aan deze gebeurtenissen en reageerden spontaan op het voorstel deze mars te lopen en een eerbetoon te brengen. Het eerbetoon geldt alle gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar speciaal denken wij aan de 24 kleuters op die kleuterschool en de 48 Amerikaanse soldaten die tijdens de Waalcrossing het leven lieten.
    Het speciale zit ‘m ook in de frictie die er met betrekking tot het bombardement van Nijmegen nog altijd is. Een vergissingsbombardement door onze Amerikaanse vrienden? Een geschiedenis die door de overwinnaars geschreven wordt en tot op de dag van vandaag tot heftige reacties kan leiden. Ik wil in mijn comfortabele omgeving niet omzien in wrok en niet meer exact weten wat er wel en niet goed ging; wij schrijven geschiedenis, zij kennen de waarheid. In gedachten zie ik alle 72 gesneuvelden voor me: 24 kleuters met aan elke hand een jonge Amerikaanse held! Met de 8 kleuterleidsters en alle overige slachtoffers hebben zij voor ons een prijs betaald waar we ons leven lang met nederigheid op terug moeten zien.

    Als eerbetoon aan hen allen heeft onze groep: de donderdaggolfvrienden, hun partners en overige vrienden, deze speciale mars met veel respect gelopen.

    Nijmegen/Wijchen woensdag 27 februari 2019 Geer Verbiezen, namens onze vriendengroep

    Geer Verbiezen met vriendengroep ter ere van 75 bijzondere Sunset Marches

  23. Zondag, 20 januari, Sunset March 1555 gelopen. Bij het aanvangspunt sloten nog 3 belangstellenden, een echtpaar uit Nijmegen en een heer uit Wijchen, aan. Zij gaven daarbij aan dat zij deze lights crossing op hun ‘to do lijst’ voor 2019 hadden staan en goed beseften waartoe deze herinnering in leven moet worden gehouden. EERBETOON EN OPDAT WIJ NIET VERGETEN. Anders dan sommige huidige af te vinken challenges hebben zij/wij gezamenlijk de mars volbracht en een respectvolle groet gebracht bij het monument. Dank aan de ‘meelopers’ hiervoor.
    Bij mijn ‘recce’ van enkele weken geleden was het nog nat, somber, harde wind en koud, maar deze avond was het, ondanks de kou, een mooie zonsondergang.

  24. Vrijdag 11 Januari 2019. 1546

    Koud, harde wind en regen.
    Aangenaam verrast door een vriendengroep van 8 personen die ondanks het weer de moeite namen om samen met mij even stil te staan bij de offers die er gebracht zijn voor onze vrijheid. Dank daarvoor.

  25. Donderdag 22 november goed gelopen met 30 mensen. Vanwege het 5 jarig bestaan van de Stadsbrug de Oversteek was er een reunie met o.a. de architecten, bouwkundigen en anderen.

    Co

  26. Last night i walked the lightscrossing with mr. Johnsson and his friends from Mineappolis U.S.
    They where here in the Netherlands for the WW2 TOUR.

    It was an honour to walk with them.
    Afterwards i was invited for a beer in the hotel they were staying.

    Big thanks from mr.Johnsson and his friends to the people of St. Sunsetmarch and Team 31.

    Greetings,

    Jurgen Janssen

  27. Gisterenavond heb ik voor de 2e keer de sunset march(tocht 1112) gelopen, maar voor de 1e keer als veteraan van de dag. Ik heb met veel trots deze tocht volbracht. Bedankt voor deze mogelijkheid.
    Smi van Es bd

  28. 15 Oktober heeft Stichting Veteranen 2 Can Rule de Sunset March gelopen.

    Erg bijzonder deze manier van herdenken.
    Wij hebben gelopen met veteranen, partners en geinteresseerden.

    De verhalen die verteld werden door Antoine van Rijsbergen over de oversteek met achtergrond informatie over de militairen kun je echt een beeld scheppen over hoe het toen gegaan moet zijn.

    Wij gaan dit zeker vaker doen.

    Namens Stichting Veteranen 2 Can Rule enorm bedankt,

    Daniël Slaman
    Voorzitter

  29. Hallo, dit is een wat verlaat bericht omdat ik helemaal niet door had dat je heel makkelijk je ervaringen kunt delen. Ik heb de Sunset March al 7 keer meegelopen, maar op 22 januari 2017 was het voor mij dag om als loper de March te ondernemen. Deze dag had ik uitgekozen omdat het de verjaardag geweest zou zijn van mijn opa en oma, zij scheelden 5 jaar maar waren op de zelfde dag jarig. Voor mij was dit een speciale dag omdat mijn opa zo trots was dat ik naar Libanon zou gaan. In 1981 zat ik in Assen voor mijn training. Helaas was dat ook het jaar dat mijn opa in december kwam te overlijden op de leeftijd van 80 jaar. Hij heeft dus nooit mee kunnen maken en kunnen ervaren hoe ik mijn tijd heb beleefd en heeft mij ook niet kunnen uitzwaaien of op kunnen halen. Van de commandant mocht ik na het indienen van een vra in mijn dt naar de crematie, met blauwe baret, blauw koord en blauw sjaaltje, op die manier heb ik afscheid genomen van mijn opa maar uit dit bericht blijkt wel hoe belangrijk mijn opa voor mij is geweest. Dus op die 22ste januari 2017 heb ik de March gelopen voor de gesneuvelden van de oversteek want daar is hij voor, maar ook voor mijn opa en heb bij de ere groet bij het monument even een traantje weg gepinkt.

  30. Aan het einde van de Sunset March van 16 september 2017 ontmoet de “veteraan van de dag” Colonel Jon P. Beale van US 82nd een veteraan van de Slag om Arnhem, Steve Morgan. Een hevig geëmotioneerde Steve Morgan bedankt Jon Beale voor de dappere acties van de 48 soldaten tijdens de Oversteek. Zij stierven voor mij! Samen met de andere aanwezige militairen en belangstellend burgers brachten zij in een korte, maar indrukwekkende ceremonie de eregroet. Na de ceremonie legde hij een krans voor de 48 gesneuvelde Amerikaanse soldaten.
    Steve Morgan meets 82nd at Sunset March

  31. Zaterdagavond 2 september heb ik met 7 andere maten / veteranen van het 1. NL (UN) Signal Battalion (UNPROFOR) de Sunsetmarch gelopen. In strak marstempo van lantaarn naar lantaarn. Het klopte precies en was zeer indrukwekkend. Muisstil en in gedachten verzonken uiteindelijk de eregroet bij het monument gebracht. Daarna kwamen er emoties los en we hebben nog lang nagepraat. We denken er nu over om dit een jaarlijkse traditie van ons bataljon te maken.

    1. Goed initiatief. Ik kan er op de signalbn.nl site een item van maken in de evenementen kalender als je wil zodat mensen zich aan kunnen sluiten bij jullie idee. Laat me even weten via webmaster at signalbn punt nl. Gr. Jerry Janson

  32. Samen met veteranen en KMar-collega’s Kees en Henri de 1000e editie van de Sunset March een ere positie ingenomen terwijl de commissarissen van de Koning Gelderland en Brabant dit millennium voorgingen. Gekenmerkt door een grote opkomst, respectvolle avond mars en geDENKbare en herDENKbare woorden. Afgerond met de Last Post en een stilte moment in eregroet met bloemen. 4 re-enactors in 82nd AA uniform kleurden met de vlaggen van de provincies en liberators van toen deze memorabele avond geheel af. Respect voor de organisatie, de deelnemende veteranen en overigen die de 48 mannen herdachten die de allerhoogste prijs betaalden om er voor te zorgen dat wij hier, op die avond konden staan, in vrijheid.

    Roland van den Akker
    Nijmegen, Nederland

  33. Bedankt voor het Certificaat bij deze stuur ik ook enkele foto’s mee voor de site o.a. de eerste foto van mij en Rein Wolvetang voor de March. De andere aan het einde bij het Monument. Ik ben de persoon in de regenjas.

    Ger Hoogland Ger Hoogland 2

    Wij vonden het beiden indrukwekkend, er waren nog twee Marine mensen maar die zijn blijkbaar regelmatig aanwezig. Bij het monument kwam er ook nog één Amerikaanse echtpaar bij. Hij was, wat ik begreep, zelf iemand die bij 82 ste Airborne Divisie had gediend.

    Met Veteranen Groet.

    Ger Hoogland.
    Nederland

  34. Ik heb vanavond, samen met mijn moeder en Oma, die veteraan is, de Sunset March gelopen. Meneer en Mevrouw Baardman liepen ook mee, Meneer Baardman is van team 31.

    Ik vond het heel bijzonder dat de lampen voor ons aan gingen als we er langs liepen. Bij aankomst onder de brug vond ik het mooi, dat de lampen aangingen, voor ons. En bij het monument vond ik de eregroet mooi. Ik las ook de verhaaltjes van veteranen die daar zijn gestorven en dat was heel boeiend.

    Ik ben Frank Lochtenberg en ben 14 jaar.
    Heumen, Nederland

  35. Donderdag 23 maart 2017 hebben wij, 4 veteranen uit de gemeente Berkelland, de Sunset March gelopen. De mooie zonsondergang, de stilte, de verwondering van de lampen, het brengen van de ere-groet en het in stilte terug lopen over de brug…. Wij realiseren, met ieder onze eigen ervaringen tijdens vredesmissies, de waanzin van oorlog en het geschenk van vrede…. Dank voor dit bijzondere moment!

    Anja van Rijnsoever
    Gemeente Berkelland, Nederland

  36. Zaterdagavond 18 maart, Onder begeleiding van 2 veteranen, uit eerbetoon, de Sunsetmarch gelopen: Het was heel bijzonder Heel aangrijpend Erg emotioneel

    Bedankt dat we mee mochten lopen

    Thank you, We’ll don’t forget you!

    Fam Coppens
    Nederland

  37. Voor vandaag (23-12-2016) weer afgesproken om samen met mijn dochter(KMAR) te lopen. Vlak voor aanvang nog versterking van een vader en zoon op stedentrip in Nijmegen. Via de vriendenkring attend gemaakt op de sunsetmarch. Top. Een oud-luchtmachter maakte ons groepje compleet. Ook nu was het weer een bijzondere ervaring.

    Cor van Dijk
    Hyppolytushoef, Nederland

  38. Dit was voor mij de tweede keer dat ik de ‘Oversteek’ gedaan. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel deelnemers er deze keer aanwezig waren, ook vanuit diverse nationaliteiten werd deelgenomen. Dit initatief mag niet uitsterven, dus indien er voor mij een gelegenheid aanbiedt zal ik die benutten

    Michel Omtzigt
    Nieuwkuijk, Nederland

  39. Vanavond is er (helaas voor de jeugd die hem vragen willen stellen voor een schoolproject) geen veteraan aanwezig en met ongeveer 15 aanwezige personen lopen we in gestaag tempo de brug over, de lichten volgend. Indrukwekkend om te zien en mee te maken. Op het eind lopen we nog even naar het monument dat al in het avondschemer verborgen ligt.

    Jac Engels
    Belfeld, Nederland

    Opmerking Sunset March. Het was juist een uitzonderlijke Sunset March. Vandaag heeft de eerste Duitse veteraan- als veteraan van de dag – de Sunset March gelopen. Heel bijzonder. Jammer dat de communicatie heeft gehaperd. U kunt terugkijken op een historische Sunset March.

  40. Afgelopen vrijdag (12-08) samen met mijn vader, J.M. Schlechtriem, de Sunset March gelopen. Mijn vader, veteraan, liep de Sunset March voor de tweede keer.

    Een oud-collega van mijn vader, Willy Edelijn, had zijn naam op de website gezien en ontmoette ons op de Waalbrug. Om 21:14 ging de eerste lamp aan en liepen we met z’n drieën de Waalbrug over. Onder aan de Waalbrug hoorde wij die avond ook de klanken van een spelende saxofonist, wat het een nog bijzondere ervaring maakte.

    Het is een indrukwekkende ervaring en vind het een bijzonder en respectvol initiatief.

    Renée Schlechtriem
    Nederland

  41. Als eerbetoon aan mijn overleden echtgenote (4-8-2015) heb ik vanavond met mijn vriendin, 2 veteranen en twee inwoners van Lent de Sunset Maech gelopen. Het was voor mij een bijzondere ervaring om op deze wijze mijn echtgenote te herdenken. Hetr heeft mij geholpen in het verwerkings- lees rouwproces.

    J.M.J.M. (Michel) Omtzigt Kapt. der Genie BD 101GNBAT
    Nieuwkuijk, Nederland

  42. Gisteravond (6-8-16) samen met Co Willemsen en Een andere oudere veteraan voor het eerste de sunset march gelopen. Had me op willen geven maar helaas weigerde het programma de inschrijving. Indrukwekkend en als ik weer in Nijmegen ben doe ik zeker weer.

    Ad Snel AOO Klu b.d.
    Morra, Nederland

    Aanvulling Sunset March.. Ad, wat jammer. Wil je rechtstreeks contact opnemen met info@sunsetmarch.nl . Als iemand Ad kent geef dit berichtje dan door AUB.

  43. Voor het eerst als veteraan de sunset march gelopen samen met Barbera Schoemaker, bestuurslid Kon. Wandelbond Nederland.Bijzondere ervaring en zeker voor herhaling vatbaar

    Jan Timmermans
    Nijmegen, Nederland

  44. Vanavond onverwacht de Sunset March gelopen. Daar aangekomen gewacht tot zonsondergang waar mij gevraagd werd door 2 dames of ik hun begeleider was van deze avond. Aangezien er niemand anders was zei ik dat wel wilde doen,aan de overzijde van de brug sloten nog 3 personen aan en zo werd het een gedenkwaardige Sunset March voor me. Bedankt Yvon en Tania

    Hans Cuper
    Arnhem, Nederland

  45. Afgelopen vrijdagavond hebben we met een groep v.h.Apostolisch Genootschap samen met Henk de Sunset March gelopen. Het was een mooie ervaring, welke ik absoluut wil aanbevelen aan jonge mensen. Henk heeft ons mooie verhalen verteld en stond open voor vragen. Dank gaat uit naar deze veteranen welke elke dag door wind en weer,deze march lopen!!

    Robert Veltman
    Nijmegen, Nederland

  46. Vanavond gezamenlijk met diverse Amerikaanse afgevaardigden, Teamleden WaalCrossing en diverse andere belangstellenden de Sunsetmarch Oversteek Nijmegen meegelopen! Indrukwekkend incl Last Post bij het monument aan de overzijde van de Oversteek! Gedenkwaardig moment!

    Emile Poos
    Wijchen, Nederland

  47. Zaterdag 14 februari fijn met collega-veteraan George gelopen. Het was geweldig om te ervaren dat we ook voor andere wandelaars blijkbaar fotogeniek zijn. Na het fotomoment van het ene stelletje stapte honderd meter verder spontaan een volgend stel van de fiets af en begonnen te applaudisseren! Om rode wangetjes van te krijgen! Speciale gedachten aan de gevallenen, deze leuke ontmoetingen en heerlijk wandelweer maken de sunsetmarch tot een geweldige belevenis.

    Kees Bleijerveld
    Nijmegen, Nederland

  48. vandaag met mijn partner deze Sunset March gelopen was er bijzonder dit te mogen doen ter herinnering aan hen die voor ons vielen. We will never forget them.

    Paul & Nannie
    Groessen, Nederland

  49. Op 24 oktober zijn wij met een aantal bestuursleden naar Nijmegen vertrokken om de Sunset March te lopen. Samen met onze begeleider Kees Blijerveld hebben we de march gelopen en bij het monument aan de noordzijde de eer bewezen aan de gevallenen. Zeer indrukwekkende belevenis die we niet snel zullen vergeten.

    Stichting Veteranen de Liemers
    Zevenaar, Nederland

  50. Donderdag 1 oktober samen met Dirk-Jan de gedenkmars gelopen. Een rustige, ingetogen wandeling met contemplatief rustmoment bij het monument. Een sportieve man stopte en kwam naar ons toe: hij bedankte ons voor wat wij deden en vervolgde daarna zijn hardloopoefening. Een mooiere afsluiting had hij ons niet kunnen geven!

    Simon Wouda

  51. Een mooie en indrukwekkende wandeling gemaakt over de Brug De Oversteek Nijmegen met de wandelvereniging De Elstars.Onder begeleiding van de Veteranen Douwe Osinga en Henk Hanenburg liepen we De Sunsetmarch.Het was een ervaring die ik niet had willen missen , en 40 wandelaars met mij.Dank aan Douwe en Henk.

    Nellie Atema
    Nederland

  52. De Alchemie van een Vlam

    20 september 1944 De 82e Luchtlandingsdivisie voert bij Nijmegen aan de westkant van het toenmalige dorp Lent een militaire operatie uit. Deze actie was een onderdeel van de Operatie Market Garden en had tot doel zowel de verkeersbrug, als de spoorbrug in de spoorlijn Arnhem Nijmegen te veroveren. 48 geallieerde militairen komen daarbij om.

    19 oktober 2014 Een bescheiden groepje leden van Veteranen Overbetuwe start een bijzonder ritueel: een dagelijkse mars bij zonsondergang als herdenking aan de gesneuvelde militairen van de 20e september 1944. De nieuwe brug over de Waal, De Oversteek ontleent haar naam aan deze gebeurtenis. Met het kunstwerk Lights Crossing van Atelier Veldwerk worden deze jonge helden geëerd. Met het ritueel van deze veteranen krijgt dit kunstwerk een extra lading, waarmee het een zeer indringende en indrukwekkende uitstraling heeft. Vooral vanwege de respectvolle bescheidenheid waarmee dit dagelijks wordt uitgevoerd.

    21 juni 2015 In de Stevenskerk in Nijmegen vindt het openingsritueel plaats van de Walk of Wisdom, een eigentijdse pelgrimsroute, onafhankelijk van een bepaalde religie.

    25 september 2015 De hierboven genoemde rituelen verbinden zich aan elkaar. Tijdens de Vredesweek maakt de Vredesvlam de 136 km lange route van de Walk of Wisdom: de vlam wordt door bijna 48 individuen en vertegenwoordigers van organisaties in estafette aan elkaar doorgegeven. Zij passeert daarbij in mijn hand ook de Oversteek. Ik, René en betrokkene bij de Walk of Wisdom begeleid Henk, de veteraan die die dag de Lights Crossing mars uitvoert. Achter ons aan nog zo?n 48 mensen die de vredesloop vergezellen in respectvolle, stille aandacht.

    In 2 maal 48 lantaarns van volslagen vreemden tot vredesvrienden.

    Tijdens deze mars noemt Henk bij elke lantaarn de naam van een van de 48 van weleer, met de leeftijd erbij, allen tussen 18 en 29 jaar jong. Ik onderga dit als een soort litanie van alle heiligen. Ik zie steeds de 2 paren van lantaarns aangaan. Wij 2 lopers van 2 rituelen. 2 paren van lantaarns. Er gebeurde geboorte van vriendschap. Ik ontmoette Henk bij aanvang als een vreemde en nam na deze oversteek afscheid van hem als een vriend. Ik heb in mijn leven geleerd dat verschillen tot oorlog kunnen leiden. En dat samen een oversteek maken “het verschil” kan maken: dat verschil is vrede. Zou dat de reden zijn dat er steeds paren van lantaarns staan: dat die jongens van toen allen een vriend in het nu hebben gekregen? De vlam, het licht dat verschil omvormt tot vriendschap?

    René van Nieuwkuijk
    Lent, Nederland

  53. Hartelijk dank aan de veteranen Henk Hanenurg en Douwe Osinga voor de voortreffelijke begeleiding van wsv Elstars uit de Overbetuwe op vrijdagavond 25 september tijdens de sunsetmarch bij de Oversteek. De 40 wandelaars kijken er met gemengde gevoelens op terug, woorden als: emotionee: schitterend: bewonderenswaardig: mooie ervaring: supe:, indrukwekkend: om stil van te worden…

    Christa van Kleef
    Elst, Nederland

  54. Vanavond weer eens gelopen en eindelijk droog weer. Van de 4 mannen die me opwachten om mee te lopen viel er eentje op door zijn leeftijd en door zijn parate kennis. Deze man J. Albers , bleek de oversteek daadwerkelijk te hebben gezien. Een begenadigd verteller en een genot om naast je hebben lopen met al zijn verhalen. Zij waren verder onder de indruk van de mars en de eren groet die werd gebracht voor de gevallenen .

    Jo Quaedvlieg
    Waalsprong, Nederland

  55. Op 20 augustus 2015 heb ik samen met Julia Bobeldijk-Jansen de sunsetmarch gelopen. Tijdens deze sunsetmarch hebben we op onze doedelzak gespeeld. We vonden het beide een hele bijzondere ervaring.

    Jan Pit
    Nederland

  56. Dinsdag 11-08-2015 samen met mijn man Helmut, vriendin Monique en 7 mede wandelaars de Sunset March gelopen. Veteraan Kees begeleide de March en vertelde en gaf antwoord op al onze vragen over de ‘Waalcrossing’ en het tot stand komen van de 48 lichten op de Oversteek en het monument onderaan de brug. Wat een indrukwekkende en respectvolle wijze van herdenken. Ontroerend zelfs! Een bijzonder initiatief, ik ben er gewoon trots op! Bedankt ‘Veteranen Overbetuwe’!

    Trudie Kempkes
    Huissen, Nederland

  57. Afgelopen donderdagavond mee gelopen, een indrukwekkende ervaring!

    PS: ben op zoek naar foto’s !

    Nico Bosman
    Wijhe, Nederland

  58. Omdat ik op Facebook lid ben van de groep ‘4 Daagse wandelvrienden’ maakte ik uit de berichten op dat het aantal lopers die gingen aansluiten bij de veteraan Eddy van Os wel eens heel groot kon worden. Ik besloot dus om zaterdagavond als Teamlid Sunsetmarch daarbij aanwezig te moeten zijn. Dus ik om 21.00 uur op de fiets naar de brug ‘De Oversteek’. Bij de brug aan de noordzijde stond een collega die ik had uitgenodigd, zijn vrouw en dochter te wachten. Lopend naar de zuidzijde zag ik dat het al behoorlijk druk was. Aan de zuidzijde aangekomen waren er al veel 4 Daagse wandelaars aanwezig, maar ook kinderen. Ik heb een grove telling gedaan en kwam uit op ongeveer 90 deelnemers. Daar maakte ik een praatje met een aantal bekende uit de wandel- en veteranenwereld. Om 21.55 gingen de lichten aan en gingen we van start. Eddy van Os als veteraan voorop. De gehele groep verplaatste zich over de brug, wat een geweldige ervaring was dat om een dergelijke grote groep te zien lopen, aan het eind begon iedereen te applaudisseren. Daarna de trap af en heb ik nadat iedereen rondom het monument was verzameld heb ik het woord genomen en een en ander verteld over de Sunsetmarch. Tijdens mijn toespraak heb ik de stiefvader van Kevin van der Rijdt het woord gegeven en hij heeft een fotolijst met de foto van Kevin en de tekst ‘lest we forget’ bij het monument geplaatst. Hierna hebben we de eregroet gebracht en een moment stilte gehouden. Daarna nog iedereen bedankt en hebben we nog staan napraten met een aantal deelnemers. Al met al een geweldige Sunsetmarch.

    Wim van Mierlo
    Elst Nederland

  59. Gisteren 2-7 de sunsetmarch gelopen met zwaar onweer. Zeker tijdens onze terugweg sloeg de bliksem op soms zo’n 300 meter in. Samen met medeloper Hans Jansen konden we een klein beetje ervaren hoe onze Amerikaanse collega’s zich tijdens die beruchte overtocht gevoeld moeten hebben.RESPECT.

    Kees Bleijerveld
    Nijmegen, Nederland

  60. 01.07.de rode gloed van de ondergaande zon wordt steeds sterker en 180 graden draaiend een licht opkomende volle maan. Daar tussenin de meditatie wat er 71 jaar geleden hier gebeurd is. Wachten tot het eerste lampje gaat branden, wachten zoals vroeger als MARN ZM je in NNG moest wachten op de start van een patrouille. Dan het eerste lampje en samen met mijn gids ( en verteller ) Gerard van der Wielen van lampje naar lampje, 48 maal met een afscheid bij het monument. Missie volbracht en met een onvergetelijke herinnering op de fiets de nacht in.

    Edwin Jansen Sr
    Wageningen, Nederland

  61. Gisteravond voor het eerst gelopen. Samen met de daar aanwezige veteranen Jo en Harry (helemaal uit Eindhoven) en een meneer die ook al vaker had gelopen. Erg indrukwekkend en bijzonder gevoel. Echt genoten van de prachtige omgeving en het uitzicht. Ik raad het iedere veteraan aan om dit een keer te doen. Het was een grote eer om te mogen lopen.

    Jurgen Janssen
    Driel, Nederland

  62. Een bijzondere en beetje bizarre Memorial Walk. Fikse regen, onweergerommel in de lucht. Op het tijdstip Sunset (21:49 uur): een hele vette klap onweer! De verlichting ontstak kort na 22:00 uur. Mijn broer was bij me. ‘Jazeker ga ik met je mee’, reageerde hij, nadat ik hem ruim een week eerder vroeg om de wandeling op video vast te leggen. Vergezeld van flinke regen, lichtflitsen en onweer ben ik gaan lopen. Het vaste ritme van mijn voetstappen deed me denken aan het ritme van de peddelslagen van de kerels toentertijd: staccato, onophoudelijk, tot de overkant en dat onder zwaar vuur….. Erg heftig! Diep respect voor al die mannen! Aan het einde van de wandeling drong de regen door tot op m’n huid….. Dat velen de Sunsetmarch mogen lopen, met in gedachten al die makkers die voor ons zijn gevallen. Dat zijn er helaas zo ontzettend veel…… Bedankt voor dit mooie interactieve monument!

    Willem de Niet
    Nederland

  63. Vanavond voor het eerst als veteraan meegelopen met de Sunset March. Voor mij een zeer bijzonder moment om zo bij zonsondergang over de brug te mogen lopen. Wat was het een prachtige avond en zo bijzonder om licht na licht aan te zien gaan, alsof de zielen van de 48 gevallenen over ons waakten. Ook heel bijzonder voor mijn eerste keer is dat ik het voorrecht had om twee Amerikaanse toeristen met me mee te mogen nemen. En wel gelet een marinier en zijn vriendin welke ook in het leger had gediend. De eerstgenoemde wel 3 shifts naar Irak en zijn vriendin 1 shift Irak en 1 shift Afghanistan. Een weekje zijn ze op vakantie in Nederland en zagen dit voorbij komen op internet. Ze bedankte me hartelijk en alle andere Nederlanders dat wij nog altijd na 70 jaar zoveel herdenken en gedenken. Een top avond! zeker voor herhaling vatbaar.

    Dennis van der Stroom
    Boven Leeuwen, Nederland

  64. Een paar weken terug liepen we onder begeleiding van Dirk Jan mee. De Oversteek ligt op 1 uur lopen van het einde van onze 136 kilometer lange pelgrimsroute de Walk of Wisdom en we wilden kijken of de march iets is als finale van de tocht. De meningen waren verdeeld, ik zelf vind het een mooie en betekenisvolle afsluiting, degene met wie ik was vond het onpraktisch – mensen moeten dan na een dag lopen wachten bij de brug of in de Honig fabriek tot zonsondergang. Ook had ze niet zoveel met het ‘militaire’.Mijn conclusie is dat we het open kunnen houden: de pelgrims er op wijzen dat de march bestaat en het verder aan hun zelf overlaten. voor wie het interessant vindt: burgemeester Bruls opent de Walk of Wisdom op 21 juni in de Stevenskerk. Dirk Jan, dank voor je rustige en vriendelijke begeleiding! Damiaan, voorzitter stichting Walk of Wisdom

    Damiaan Messing
    Nijmegen, Nederland

  65. Gisteravond sunsetmarch gelopen. Er kwam een vriendengroep uit Nijmegen meelopen. Zij hadden een soort van reünie. Ze vonden het een goed idee om tijdens hun bijeenkomst even tijd uit te trekken voor de sunsetmarch. Ze waren al in de kroeg geweest en waren behoorlijk ‘speels’ en nogal uitgelaten. Hoewel de groep niet vervelend was en de mensen echt wel aardig waren deed de manier van optreden van de groep naar mijn mening geen eer aan het waardig en respectvol lopen van de sunsetmarch. Ik hoop dat groepen die in de toekomst meelopen iets meer rekening houden met de reden waarom de sunsetmarch in het leven is geroepen.

    Kees Bleijerveld
    Nijmegen, Nederland

  66. Afgelopen donderdag de Sunset March gelopen. Ik schrijf mijn masterscriptie over de Oversteek, dus dan mag dit niet ontbreken. De veteranen konden veel vertellen over de 48 (/49) mannen. En wat een mooie brug! Bedankt voor deze ervaring!

    Hannah Prins,
    Nijmegen

  67. Vandaag samen met mijn broer Johan en mijn vrouw de Sunset March gelopen.

    Mooi om te mogen doen!

    jaap snijders
    Dinxperlo, Nederland

  68. Afgelopen vrijdag 3 april de Sunset march als veteraan voor de eerste keer gelopen op uitnodiging van Dirk-Jan. 6 andere mensen, die van de mars gehoord hadden, voegde zich aan ons toe en olv Dirk-Jan hebben we de Sunset gelopen. Een aantal van hen is bezig een bezinningswandeltocht te organiseren en vonden het idee van de Sunset march daar prima in passen. Bijzondere en waardige ervaring die voor mij absoluut voor herhaling vatbaar is. Mvg,

    Harm-Jan
    Nederland

  69. Vanavond een primeur gehad met het lopen van de Sunset March, Vanavond liep er voor het eerst een Amerikaans staatsburger mee om de gevallen militairen van het 82nd Airborne Division te herdenken. Ik ben blij dat ik Jan Kolodny uit Californië en Dorien te Pas uit Alverna heb kunnen begeleiden tijdens de Sunsetmarch.

    Wim van Mierlo
    Elst, Nederland

  70. Eerste keer gelopen, samen met Bart Doornspeek en ben zeker van plan om dit vaker te doen. Het is mooi en indrukwekkend om te doen en respect naar diegene die hun leven gaven voor 70 jaar bevrijd Europa

    Theo Neijenhuis,
    Nederland

  71. Vanavond was het een speciale avond voor de Sunsetmarch. Er heeft een groep Engelse gasten meegelopen die hier samen de Liberation Route volgen.

    Wim van Mierlo
    Elst, Nederland

  72. Een mooie ervaring die ik elke veteraan kan aanbevelen. Je heb hier tenminste 12 minuten de tijd om na te denken hoe het moet zijn geweest voor de geallieerden om hier onder vuur de Waal over te steken om ons land te bevrijden van de Duitse bezetter. Tevens komen de herinneringen van eigen uitzendingen hierbij weer naar boven.Een aanrader voor elke veteraan.

    Bart van Doornspeek
    Arnhem, Nederland

  73. L.S., in Checkpoint voor het eerst over dit fantastisch respectvolle initiatief gelezen. COMPLIMENTEN !!! Zelf ben ik een ‘geboren en getogen’ Nimwegenaar. Mijn familiale roots liggen dus daar. Tim Ruijling ken ik van onze gezamenlijke KLu (CLO) tijd. Als UNPROFOR-veteraan heb ik na mijn FLO het geluk gehad bij te kunnen dragen aan een aantal gedenk- en herdenkingsfacetten in mijn huidige woonomgeving (de Hoeksche Waard). En mijn inspanningen terzake zijn nog lang niet ‘opgedroogd’. Jammer genoeg woon ik wat uit de buurt om zo’n sunsetmarch eens zelf te lopen. Ook mijn lichte bewegingshandicap werkt hierbij enigszins tegen. Maar ik zie het als een uitdaging om tóch die Oversteek eens te gaan maken. Wordt dus vervolgd !

    Dominic Hoogsteder Jr.
    Oud Beierland, Nederland

  74. 7 januari 2015: Eerste deelname. Uniek gebeuren, mooi eerbetoon. Denkend aan de bekende regel uit For The Fallen (R.L.Binyon): At the going down of the sun (and in the morning), we will remember them.

    John
    De Steeg, Nederland

  75. Ik woon in Maleisie maar las over de Sunsetmarch op NOS.nl. Ik vond het direct een mooi initiatief en tijdens mijn vakantie in Nederland deze feestdagen heb ik besloten een keer mee te lopen. samen met mijn vader, die de oorlog nog bewust heeft meegemaakt, en een vriend uit Nijmegen zijn we meegelopen met 2 veteranen. De verlichting gaat inderdaad in wandeltempo aan en aan het eind staat een waardig monument. De veteranen weten vele interessante details te vertellen. Het was zeer de moeite waard.

    Nicolaas, Malaysia/Nederland

  76. Op 15 december gelopen met als spontaan gezelschap een veteraan. Aan het einde – bij het monument – vertelde hij dat hij voor de gevolgen van PTSS werd behandeld. Het lopen van de sunsetmarch heeft hij beleefd als een grote stap voorwaarts in het behandeltraject.

    Tim
    Elst, Nederland

  77. Gisteren(23-12)gelopen samen met mijn dochter die actief dienend is.We hebben het allebij als bijzonder ervaren. Het brengen van de groet bij het monument kan dan ook niet ontbreken.Het Rond het voor die dag echt af.

    Cor
    Hyppolytushoef, Nederland

  78. 13 december 2014 heb ik samen met Wilger Rikken, Natascha Schur en nog 2 veteranen de Sunsetmarch gelopen. Zoals het echte genisten beaamt lopen wij in de regen, maar gesteund door de gedachte en familie en vrienden lopen wij de mars. Met veel respect en eerbied hebben wij de mars gelopen tot paal48, daar zijn wij naar het monument gelopen en hebben wij stilgestaan bij hen die het niet haalden. De mars is zeker iets unieks en als veteraan een mooie gelegenheid om ook aan hen te denken die tegenwoordig hun oversteek beleefden op missies en uitzendingen. ik heb het met respect gelopen, ik ga zeker vaker……

    Johnny
    Meppel, Nederland

  79. Vandaag heb ik gelopen met Simon Jansen, de kleinzoon van Herman Jansen (één van de twee auteurs van “Het Manneneiland” en één van de initiatiefnemers voor het monument dat in 1984 is onthuld). Op de brug kwamen we dhr. Joop Peters uit Doetinchem tegen. Meneer Peters had als jongen van 16 woonachtig in Nijmegen de oorlog meegemaakt en vertelde ons hoe hij dat had ervaren. Hij vertelde ook hoe hij alle onderdelen van het Airbornepad al had gelopen en voelde dat hij de Sunset March nog miste om het voor hem compleet te maken.

    Het lopen van de Sunset March blijft met deze bijzondere mensen een speciale gebeurtenis.

    Dirk-Jan
    Elst, Nederland

    1. 6-8-2020
      heb de over steek gemaakt als veteraan van de dag het was zeer warm heb hem met respeckt gelopen was erg onder de indruk van de mars en dacht als genist aan de manen die hem niet gehaalt haden en ik loop hem op 14-5-2021 nog een keer die 48 lapmpen die gaan met eerbiet aan en geven je een stuk rust tim en taem 31 julie doen goed werk ga zo door
      vriedelijke groet m de boer uit urk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here