07-03-2019: Geer Verbiezen

07-03-2019: Geer Verbiezen

Bijzondere Sunset March, woensdag 27 februari 2019
De overwinnaars schrijven de geschiedenis, de slachtoffers kennen de waarheid. Met deze bijzondere Sunset March sluiten we een bijzondere week af. Zelf heb ik niet direct de tweede wereldoorlog meegemaakt, dus ook het bombardement van Nijmegen niet aan den lijve ondervonden. Wel als vier-, vijfjarig jongetje aan de hand van m’n vader over de ruïnes in Nijmegen gelopen. Het puin en de afgrond bij de hoek Grote Markt/Augustijnenstraat (oud-V&D en Hema) zie ik nog goed voor me. Indrukken die bijblijven, niet levendig tijdens een druk bestaan met baan en opgroeiende kinderen, wel later als er na je pensionering meer tijd is voor reflectie. Moet er vaak aan denken nu deze gebeurtenis, samen met de Market Garden operatie, speciaal herdacht wordt omdat het dit jaar 75 jaar geleden is.
Op vrijdag 22 februari jl. was ik met mijn vrouw bij de indrukwekkende herdenking bij De Schommel in Nijmegen. Vierentwintig kleuters en acht kleuterleidsters kwamen daar om. De kleuters waren van een leeftijd als die van mijn eigen kleinkinderen nu. Men zegt dan: “je moet er niet aan dénken”……en dus denk je er aan. Zeker als tijdens die herdenking een van de overlevenden, Addy Gerrits, een indrukwekkend verhaal houdt over hoe zij, als vijfjarige, op die kleuterschool aan het bombardement “ontsnapt” terwijl haar jongere broertje Jopie er het leven laat.
Ik vind het een hele eer met een groep speciale vrienden deze woensdag in het kader van Sunset March een van de 75 speciale marsen te lopen.
Ik weet dat mijn vrienden dat ook zo zien, vrienden van mijn leeftijd. Ook zij hebben herinneringen aan deze gebeurtenissen en reageerden spontaan op het voorstel deze mars te lopen en een eerbetoon te brengen. Het eerbetoon geldt alle gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar speciaal denken wij aan de 24 kleuters op die kleuterschool en de 48 Amerikaanse soldaten die tijdens de Waalcrossing het leven lieten.
Het speciale zit ‘m ook in de frictie die er met betrekking tot het bombardement van Nijmegen nog altijd is. Een vergissingsbombardement door onze Amerikaanse vrienden? Een geschiedenis die door de overwinnaars geschreven wordt en tot op de dag van vandaag tot heftige reacties kan leiden. Ik wil in mijn comfortabele omgeving niet omzien in wrok en niet meer exact weten wat er wel en niet goed ging; wij schrijven geschiedenis, zij kennen de waarheid. In gedachten zie ik alle 72 gesneuvelden voor me: 24 kleuters met aan elke hand een jonge Amerikaanse held! Met de 8 kleuterleidsters en alle overige slachtoffers hebben zij voor ons een prijs betaald waar we ons leven lang met nederigheid op terug moeten zien.
Als eerbetoon aan hen allen heeft onze groep: de donderdaggolfvrienden, hun partners en overige vrienden, deze speciale mars met veel respect gelopen.
Nijmegen/Wijchen woensdag 27 februari 2019 Geer Verbiezen, namens onze vriendengroep

Geer Verbiezen met vriendengroep ter ere van 75 bijzondere Sunset Marches

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 2 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestanden hier neerzetten