4-4-2024 Howard Schaeffer / generaal (bd) Peter van Uhm

4-4-2024 Howard Schaeffer / generaal (bd) Peter van Uhm

Op donderdagavond 4 april hebben de delegaties van de Four Chaplains Memorial foundation USA en NL de Sunset March gelopen. We werden hartelijk ontvangen door de voorzitter, Peter Grotens. Veteraan van de dag was Howard Schaeffer, Chairman of the USA Board. Als oud-marinier met ervaring in buitenlandse missies maakte dit op hem en de andere deelnemers een grote indruk. De Sunset March is een fantastisch initiatief wat onze waardering verdient!

Een dag eerder kreeg voormalig Commandant der Strijdkrachten generaal b.d. Peter van Uhm in Breda de Legion of Honor Gold Medal. Hij is de eerste Nederlander die deze hoge Amerikaanse onderscheiding krijgt. De Chapel of the Four Chaplains kende Van Uhm het eremetaal toe voor zijn steun aan militairen met het posttraumatisch stress syndroom. Maar ook voor zijn bijdragen aan het onderwijs en toelichtingen op actueel militaire ontwikkelingen in de media en het theater. Verder is van Uhm ambassadeur voor de Stichting Hulphond, organisator van de Wandel 3daagse en bestuurslid bij diverse organisaties. De Amerikaanse ambassadeur mevrouw Shefali Razdan Duggal speldde het eerbewijs op.
De Chapel of the Four Chaplains is opgericht ter nagedachtenis aan 4 geestelijk verzorgers die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. Nadat het troepentransportschip Dorchester waarop zij naar Groenland voeren was getorpedeerd, leidden zij de evacuatie van de opvarenden. De geestelijk verzorgers gaven hun zwemvesten weg aan doodsbange, jonge militairen. Zelf gingen ze al zingend en biddend met het schip ten onder. De stichting eert dan ook personen die zich onbaatzuchtig inzetten voor anderen. Dat gebeurde nu op voordracht van de Nederlandse dochterstichting Four Chaplains Memorial Foundation.”
Ter informatie op de foto uit het nieuwsbericht: achter van generaal (bd) van Uhm de voorzitter van het Nederlandse Chapter van de four Chaplains Nico van der Steeg, rechts daarnaast Howard Schaeffer , daarnaast Kenneth Brand, daarnaast de US Defensie Attache Col Mark Sturgeon, helemaal rechts in uniform de US Executive Director Bill Kaemmer (MSG ret. en tevens voorzitter van de Four Chaplains).

Oorspronkelijke bron: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/04/03/unieke-onderscheiding-voor-generaal-b.d.-van-uhm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 2 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestanden hier neerzetten