09-02-2023: First Nation Canadese Veteraan loopt Sunset March

09-02-2023: First Nation Canadese Veteraan loopt Sunset March

Op 9 februari liep de autochtone Canadese veteraan Joel Pedersen de Sunset March. Hij liep samen met de Canadese Janet Love Morrisson. Zij wilden van de gelegenheid gebruik maken om tijdens de Sunset March de gevallen inheemse Canadese militairen te herdenken. 

  

  
Foto’s M. Cillessen

Beiden waren in Nijmegen voor de jaarlijkse herdenking op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek op 8 februari. Dit jaar stond de herdenkingsceremonie in het teken van de inheemse soldaten die in het Canadese leger dienden.  In Groesbeek liggen er zeker 24 begraven, mogelijk meer. Joel Pedersen, de enige autochtone Chief Warrant Officer van de Canadese strijdkrachten, verrichtte tijdens de herdenking op de begraafplaats ook een  speciale rookceremonie, “smudging”,  bij het graf van de canadese soldaat Big Canoe. Later op de middag waren beiden ook aanwezig bij de onthulling van een plaquette bij hotel de Wolfsberg in Groesbeek.  De plaquette herinnert aan de innige vriendschapsband van de vader van Janet Love Morrisson en de inheemse Canadese soldaat Reggie Johnson, die beiden in de oorlog vochten en waar Janet het boek “Hawk and the Hare” over schreef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 2 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestanden hier neerzetten