04-05-2022: Dodenherdenking bij het monument van de Waal Oversteek

04-05-2022: Dodenherdenking bij het monument van de Waal Oversteek

Zoals ieder jaar organiseerde de Stichting Sunset March ook dit jaar op 4 mei om een Dodenherdenking bij het monument van de Oversteek. Zo’n 40 belangstellenden woonden de bijeenkomst bij. Onder hen bevonden zich een groep Nederlandse en Duitse studenten, een reisgezelschap uit Canada en geïnteresseerden uit Nijmegen. Na de 2 minuten stilte om 20:00 uur hield de heer Josef Gietemann, vertegenwoordiger van de stad Kleve een toespraak. Hij benoemde het beladen verleden van Nazi Duitsland, de vele slachtoffers die de Nazi’s in ons land hebben gemaakt en de 600.000 dwangarbeiders. Hij roemde en was dankbaar voor de veerkracht en de vergevingsgezindheid van onze bevolking. Hij gaf aan dat in het huidige Europa, met de dreiging van Rusland nu meer dan ooit, eensgezindheid een verlangen is. Tot slot sprak hij respect uit voor de lopers van de Sunset March.

Na hem droeg mevrouw Amal Karam, voormalig stadsdichteres van Nijmegen, twee gedichten voor.  Het eerste had zij geschreven naar aanleiding van de verdrinkingsdood van een jongen in de Waal, een paar jaar geleden. Het tweede gedicht had als thema “Vrijheid”.

Na de plechtigheid sloten nog ongeveer dertig belangstellenden aan bij de Sunset March. 

Toespraak door Dhr Gietemann
Mevrouw Amal Karam draagt twee gedichten voor

Foto’s: Anang Melis 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 2 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestanden hier neerzetten